MAŁGORZATA PUZIO-MIĘKUS – aktorka teatralna i serialowa Małgorzata Puzio-Miękus - Absolwentka Państwowego Studium Aktorskiego i Szkoły Muzycznej. Związana z teatrami: Groteska - Kraków, Na Woli - Warszawa, Lalka – Warszawa oraz ze Studiem Munka, zagrała także w serialach: "Klan", "Ojciec Mateusz", "Plebania", Na wspólnej", "Samo Życie", "Wojna i Miłość 1920". Na swoim koncie ma również wiele ról w dubbingu, między innymi Jęcząca Marta - "Harry Potter" czy Zoe - "Świat Elmo", widowni dziecięcej znana też z roli "Jedyneczki" TVP1.

Telewidzowie TVP2 pamiętają ją też z programu " Pytanie na śniadanie", gdzie kilka lat prowadziła kącik kulinarny oraz TVP INFO - autorka i prowadząca program pt. "Mazowieckie smaki i smaczki". Jest autorką scenariuszy kulinarnych do programów "Alfabet kulinarny Kurta Schellera" i "Na ostrzu noża" z Bożeną Dykiel oraz wielu książek kulinarnych np. "Domowy wypiek chleba", "Kuchnia Polska", "Grill na wiele sposobów".

Prowadziłam również konkursy telewizyjne, programy o tematyce społecznej, i byłam prezenterką ITV.

Więcej informacji na stronie

Bez Przepisu

Witam wszystkich ceniących smak naturalnej i domowej kuchni. Smakoszy ceniących zarówno kuchnię polską jak też kuchnią inspirowaną smakami świataania.Preferuję kuchnię domową,którą przyrządzam z naturalnych, nieprzetworzonych często ekologicznych produktów wg moich przepisów.

Najczęściej korzystam z sieci sklepów z żywnością naturalną Organic Farma Zdrowia lub też zaopatruję się bezpośrednio u producentów. Jestem raczej typem twórcy niż odtwórcy. Bardzo cieszę się gdy wymyślę nową, smaczną potrawę czy danie do mojego kącika kulinarnego w „Pytaniu na śniadanie” TVP2. Pewnie dlatego moja przygoda z gotowaniem trwa już ponad 6lat. A wszystko zaczęło się od pisania scenariuszy do programów kulinarnych z Kurtem Schellerem i Bożeną Dykiel.


Tak więc miałam szczęście odkrywać tajniki dobrej kuchni pod okiem prawdziwego mistrza i znanej aktorki. Kolejnym wyzwaniem dla mnie był mój własny program kulinarny, w którym występowałam i gotowałam pt „Mazowieckie smaki i smaczki” dla TVP3. I tu znowu miałam szczęście poznać ciekawe, stare, mazowieckie pyszności.

I tak po kilku latach uwierzyłam w moje kubki smakowe i zaczęłam tworzyć autorskie przepisy.Wydała już trzy książki kulinarne: "POlska Kuchnia", "Domowy wypiek chleba" i "Grill na wiele sposobów" Przyznam, że czasami danie koryguję kilka razy ale to właśnie jest najciekawsze.

Sama nie wiem kiedy nauczyłam się artystycznie serwować dania, piec torty, przyrządzać skomplikowane desery. Moja artystyczna dusza podpowiada mi jak zabawnie nazwać danie np. kluski-całuski czy też odzywa się praktyczna pani domu i każe zastąpić drogi włoski parmezan polskim podlaskim bursztynem lub góralskim oscypkiem. Takie próbowanie i smakowanie pochłania mnie bez reszty. .Jako pani domu a więc i żona i matka i córka dbam o zdrowie mojej rodziny. Zawsze powtarzam,…. że lepiej wydać na kucharza, niż na lekarza….

Moja kuchnia jest więc różnorodna ze szczególnym naciskiem na jakość żywności i unowocześnione tradycyjne czy regionalne przepisy. Wykorzystuję też polskie produkty do różnych potraw kuchni świata.Mądrze i modnie mówi się na takie łączenie kuchnia fushion. Ja po prostu nazywam takie dania: sushi po polsku, spaghetti warzywne, sałatka szopska na góralską nutę itp.
Uważam, że jeszcze cały czas zbyt skromnie podkreślamy wyjątkowe smaki naszych rarytasów. Na szczęście , robiąc programy kulinarne od kilku lat , staram się promować polskich producentów i mam okazję posmakować owczych czy kozich serów, polskiego chleba na zakwasie, kruszewskich ogórków, pstrąga ze Złotego Potoku, oleju rzepakowego z Roztocza, wędlin surowo dojrzewających z Podlasia, konfitur, miodów kurpiowskich czy świeżych ziół nieskażonymi łąkami pachnących……

Znając te smaki proponuję dania z tymi właśnie produktami. Czy wiecie, że moja wersja francuskiej tarty Tatin- z zapomnianej mąki krupczatki i szarej lub złotej renety- zachwyciła niejednego Francuza, a włoska przystawka vitello tonnato to nic innego jak polska wykwintna pieczeń po Sochaczewsku, tylko podana na gorąco- w końcu żyjemy w trochę innym klimacie, kolejny przykład to podlaska, surowo wędzona pastruma- zawiera zapewne mniej konserwantów niż importowana szynka parmeńska. Takich przykładów można by mnożyć. A moja kuchnia?- Jest smaczna i zdrowa, bo naturalna i domowa.

Od 2014 roku prowadzę vloga kulinarnego "Bez przepisu".
Zapraszam do oglądania nowych potraw.

  • Vlog kulinarny
  • Facebook

  • CV Aktorskie | CV Kulinarne